Video – Ce este autismul virtual și cum se manifestă?

Ce este autismul virtual și cum se manifestă? Impreună cu Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică.

Un nou fenomen îi afectează pe copii, fără să ne dăm seama! 

Autismul virtual este un fenomen îngrijorător de care suferă din ce în ce mai mulți copii în ziua de astăzi. Sabrina Preda, reporterul Observator, a realizat un reportaj în care a studiat cauzele și efectele privitului excesiv la televizor, iar în această dimineață a fost invitată pe platoul ,,Neatza cu Răzvan și Dani” pentru a trata mai în detaliu problema.

Alături de Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică, Sabrina a explicat faptul că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor, fie ale tabletelor, telefoanelor, sau ale televizorului este dăunător pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Deși se diferențiază de ,,autismul clasic”, autismul virtual este o cauză a expunerii masive la medii virtuale, care îl face pe cel mic să nu mai relaționeze social și să aibă dificultăți în a se dezvolta din punct de vedere cognitiv. Responsabilitatea adultului constă aici în identificarea problemei și înlocuirea stimulului virtual cu un alt fel de activitate, la baza căreia să stea atât comunicarea, cât și interacțiunea cu cel mic.

Copiii sunt extrem de receptivi, în special prin imitație, iar la o vârstă fragedă creierul lor se află în dezvoltare. Tocmai de aceea, relația cu adultul este foarte importantă, căci doar el poate filtra accesul celui mic la un exces tehnologic. Medicul pediatru Florina Rad a atras atenția asupra faptului că ,,un copil nu are mecanismele necesare să învețe de la televizor, ca mai apoi să aplice ceea ce vede în viața reală”, astfel încât stimulii auditivi și vizuali nu pot fi procesați.

Autismul virtual a devenit un fenomen îngrijorător, real, declanșat de expunerea masivă la medii virtuale, care poate fi, totuși, rezolvat. În cazul copiilor autizați de privitul excesiv la televizor, recuperarea se realizează în aproximativ 6-18 luni, cu program de terapie individuală de minim 2, până la 4 ore pe zi.

Mai ales în primii ani de viață, relația cu copilul este extrem de importantă, iar timpul petrecut cu acesta, comunicarea și orele de pe terenul de joacă sunt singurele care pot asigura o dezvoltare armonioasă. Invitatul Sabrinei Preda, medicul specialist Florina Rad, atrage atenția că autismul virtual este mult mai ușor de prevenit, decât de oprit, iar intervenția la timp a părintelui poate face diferența pe viitor.

Sursa aici

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest