Autopsia Psihologică
a Autismului

Singurul instrument care are o explicaţie la întrebarea ce este şi care sunt cauzele ce duc la apariţia comportamentelor specifice TSA este Autopsia psihologică a autismului.

De ce este foarte important să răspundem la aceste întrebări? Deoarece numai cunoscând ce este şi care sunt cauzele reale ale autismului vom putea să implementăm pe lângă terapiile specifice de recuperare şi planuri de analize şi de tratament specifice pentru ajungerea la potenţialul maxim de dezvoltarea al copiilor cu autism.

În cadrul Conferinţelor „Schimbare de paradigmă în autism – Autismul cauză sau efect al altor tulburări?”, organizate de Asociaţia pentru Sănătate Mintală a Copilului, în urmă prezentărilor susţinute de diverși specialişti, medici în specializările pediatrie, genetică neurologie, parazitologie, alergologie, microbiologie dar şi a psihologilor şi psihoterapeuţilor specializaţi în recuperarea copiilor cu autism, s-a punctat faptul că tulburarea de spectru autist este foarte complexă, de cele mai multe ori având cauze genetice (structurale-deletii şi trisomii – sau doar  predispoziţii – fără a există, până în acest moment, o genă anume care să confirme existenţa autismului aşa cu este în cazul Sindromului X Fragil sau a Sindromului Rett). Toate aceste predispoziţii genetice sunt amplificate în mare parte din cazuri de alţi factori:

Factori interni

(paraziţi intestinali, alergii, intoleranţe alimentare, diverse tulburări digestive etc) ;

Factori externi

(stil parental, şoc emoţional, consum exagerat de ecrane, hiperprotectivitate etc).

Dacă se încearcă identificarea acestora şi eliminarea lor, în majoritatea cazurilor procesul terapeutic are o eficienţă sporită.

In acest moment, luate individual, ramurile care ar fi trebuit să ofere răspunsuri la ceea ce este cu adevărat autismul şi care sunt cauzele lui, nu au un răspuns concret. Ne referim aici atât la medicină cât şi la psihologie. După cum se știe în acest moment nu există nici un instrument medical de diagnosticare a autismului din interiorul lui, adică nu avem nici un tip de analiză medicală (genetică, EEG, RMN, de sânge, etc), care să concluzioneze la final faptul că o persoană are autism, deoarece aşa a relevant analiza respectivă. Mai mult, în acest moment nu există nici un tratament medical de vindecare sau ameliorare a autismului, ci doar tratamente care ameliorează doar anumite simptome şi comportamente specifice autismului.

Deocamdată se cunoaște faptul că autismul este diagnosticat prin instrumente standardizate, toate bazate pe manualele internaţionale de diagnosticare ICD şi DSM, care de fapt urmăresc doar anumite comportamente specifice, exterioare. De pildă, în manualul DSM trebuie urmărite aproximativ 15 comportamente şi este de ajuns bifarea a 5 din ele (mai nou doar a 2) şi se poate pune diagnosticul de autism.

Se mai cunoaște faptul că doar terapiile psihologice specifice, îmbunătăţesc foarte mult starea copiilor cu autism, însă nu neapărat în toate cazurile.

            Singurul instrument care are, până acum, o explicaţie la întrebarea ce este şi care sunt cauzele ce duc la apariţia comportamentelor specifice TSA este Autopsia psihologică a autismului.