Bebeluşii care petrec timp de calitate cu părinţii lor învaţă mai repede, potrivit unui studiu

  • Legătura dintre mamă şi copil este una foarte strânsă şi apare din momentul conceperii. Unele mame consideră că această legătură devine şi mai puternică în timpul sarcinii şi creşte în perioada alăptării.
  • Dar cum rămâne cu legătura dintre tată şi copil? Cât de mult îl influenţează pe micuţ timpul petrecut cu tatăl său?

Cât de important este să petreci timp cu copilul

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, (King’s College din Londra) şi Universitatea Oxford au observat modul în care taţii s-au ocupat de copiii lor în primele trei luni şi au măsurat dezvoltarea cognitivă a acestora după un an.

Studiul, publicat în Jurnalul de Sănătate Mintală pentru sugari, explică faptul că bebeluşii ai căror părinţi s-au jucat cu ei în primele luni au avut o performanţă mai bună la testele cognitive de la doi ani.

Deşi mulţi factori afectează dezvoltarea copilului, calitatea relaţiei dintre tată şi copil poate fi foarte importantă. Profesorul Paul Ramchandani a fost responsabil de cercetare.

„Chiar şi la trei luni, aceste interacţiuni timpurii dintre tată şi copil pot favoriza dezvoltarea cognitivă a copilului, ” a explicat acesta.

Pentru studiu, cercetătorii au înregistrat taţii jucându-se cu copiii lor de trei luni, apoi i-au înregistrat în timpul unei sesiuni de lectură, doi ani mai târziu. Apoi, videoclipurile au fost observate de specialişti şi au clasificat taţii în funcţie de interacţiunile lor la trei luni şi la 24 de luni.

Când copiii aveau doi ani, ei şi-au calificat nivelul cognitiv în conformitate cu Indexul Dezvoltării Mentale (MDI), care include recunoaşterea culorilor şi a formelor. După analizarea datelor a 128 de taţi şi luarea în considerare a unor factori cum ar fi veniturile şi vârsta acestora, au fost descoperite relaţii pozitive în ceea ce priveşte gradul de interacţiune al taţilor cu copiii şi calificarea micuţilor în cadrul examenelor.

Aşadar, cercetătorii subliniază faptul că acest studiu a relevat un mesaj clar: taţii trebuie să se implice mai mult în viaţa copiilor lor, petrecând mai mult timp cu ei de la o vârstă fragedă, deoarece efectul pe termen lung nu poate fi decât unul pozitiv.

  Sursa: https://www.telegraph.co.uk/education/3110360/Children-who-spend-time-with-their-fathers-have-a-higher-IQ.html